Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου του Δήμου Βόλου Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Αύριο Δευτέρα 10/12/2012 στις 20:30, καλείται ο Σύλλογός μας να παραβρεθεί στην 73η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Μαγνησίας.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν αφορά την δημιουργία ομάδας εργασίας για την Αέρια Ρύπανση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Μαγνησίας (3/12/2012), ο σύλλογός μας είχε επίσης παραβρεθεί για το ίδιο ζήτημα το οποίο αφορούσε την απόφαση της Περιφέρειας με θέμα: 


"Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου του Δήμου Βόλου Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας"


(για την απόφαση της Περιφέρειας διαβάστε εδώ)

Ο Σύλλογος μας, ενημέρωσε την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει στην υπογραφή της απόφασης, χωρίς την επίσημη πρόταση του ΤΕΕ.
Επί της ουσίας δεν έγινε καμία διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης, παρά μόνο τέθηκαν αρχικά οι προτάσεις πριν από ένα σχεδόν χρόνο (Ιανουάριος 2012) και έπειτα καλέστηκαν στις 3/12/2012 (συνέπεσε την ίδια μέρα με την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Μαγνησίας) να παραστούν και να υπογράψουν για να προωθηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατόπιν τούτο το ΤΕΕ Μαγνησίας προώθησε 
στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και στην Πρόεδρο Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, την απόφαση του με θέμα:
"Παρατηρήσεις για τη Λήψη Εκτάκτων Μέτρων σε Επεισόδια Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης"

(Διαβάστε τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ εδώ)

Η απόφαση των "έκτακτων μέτρων" έτσι όπως διαμορφώθηκε, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι απόρροια πολιτικών σκέψεων και συνειρμών απουσιάζοντας πλήρως η επιστημονική σκέψη και θέση που θέλει πάντα να προλαμβάνει και να δίνει άμεσες λύσεις στην γενεσιουργό αιτία και όχι να καταστέλλει το αποτέλεσμα. 

Η ίδια η απόφαση, με τα κατασταλτικά μέτρα που θέτει αυτοαναιρείται. Εμπεριέχει ανεφάρμοστες "πολιτικές" προστίμων σε πολίτες που καίνε σε ιδιωτικούς χώρους (τζάκια, σόμπες και συστήματα θέρμανσης) μη συμβατά καύσιμα, χωρίς να αναφέρει πως αυτό θα είναι εφικτό σε μία πόλη 150.000 κατοίκων και εκτάσεως περίπου 390 km2.

Η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανιών/βιοτεχνιών με μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 30%, είναι ένα ακόμη ανεπίκαιρο μέτρο. Αν σκεφτούμε ότι, όταν πριν μερικά χρόνια οι παραγωγικές μονάδες της περιοχής ήταν στο ζενίθ της παραγωγικότητάς και του πληθυσμού τους, το θέμα της αέριας ρύπανσης δεν ήταν ούτε καν αντιληπτό με τις ανθρώπινες αισθήσεις (οσμή, όραση). Σήμερα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας του πληθυσμού, η χρήση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης και καυσίμου (τζάκια, ξυλόσομπες, καυστήρες pellets κλπ) μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα και να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας, πόσο μάλλον από τα επιστημονικά όργανα μέτρησης των αέριων ρύπων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Εμείς ως σύλλογος επιστημονικός, αλλά και ως μία ομάδα πολιτών που συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της κοινωνίας στην οποία ζούμε, με αφορμή την παραπάνω δράση μας, θέλουμε να τονίσουμε σε όλους με όσους πρόκειται να συνεργαστούμε άμεσα ή έμμεσα στο μέλλον, ότι:

Ως επιστημονικός σύλλογος, δηλαδή ως μία εξειδικευμένη ομάδα πολιτών, θέλουμε να συνεργαστούμε συντονισμένα με τους φορείς, αλλά και με άλλες εξειδικευμένες ομάδες και να θέσουμε τις προτάσεις μας για την υλοποίηση δράσεων που θα επικεντρωθούν στην αιτία. 
Ο στόχος μας ως επιστήμονες δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κατασταλτικός. Οι προτάσεις μας δεν προτιθέμεθα να εμπεριέχουν κάποιο μηχανισμό ή μέθοδο που να αναγκάζει τους πολίτες να εναρμονιστούν με οικονομικές πρακτικές, που η δήθεν αφορμή είναι η διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της κουλτούρας τους, μέσα από την καταβολή επιπλέον προστίμων για την μη τήρηση της νομοθεσίας. 
Το κίνητρο, η τεχνολογία και η επιστημονική μας θέση, θα είναι πάντοτε η λύση και το πλεονέκτημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου