Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η απαξίωση του θεσμού του ΤΕΕ


Ένα κείμενο από τον συνάδελφο Νάσο Καραχάλιο



ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ
Εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια βιώνουμε καθημερινά μια απίστευτης έντασης θεσμική και επαγγελματική επίθεση στο τεχνικό κόσμο , μια επίθεση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε διαχρονικά από τους ντόπιους και ξένους θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες. Το ΤΕΕ θα’πρεπε εκτός του θεσμικού του ρόλου ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους , να είχε κι έναν δεύτερο ρόλο, αυτόν της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών του και της περιφρούρησης των όποιων κατακτήσεων του κινήματος των Μηχανικών , ΔΟΞΑΣΤΗΚΕ ΟΜΩΣ ΣΙΩΠΩΝΤΑΣ.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να ήταν όταν στο κεντρικό site του TEE και στη σελίδα Ρόλος-Σκοποί του ΤΕΕ αναφέρεται επί λέξη : «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσιο του σκοπού του είναι ο τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης».Ποιας όμως κυβέρνησης; Αυτής που σήμερα στα πλαίσια της μνημονιακής της πολιτικής καταλήστεψε τον ασφαλιστικό μας φορέα(ΤΣΜΕΔΕ) , απαξίωσε το επάγγελμα του μηχανικού (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών , ισοπέδωση των πτυχίων μας με την εφαρμογή των εξετάσεων για το δικαίωμα στην εργασία όπως με τους ενεργειακούς επιθεωρητές-ελεγκτές δόμησης , ποινικοποίηση του επαγγέλματος μας με τη διαχρονική ισχύ των υπεύθυνων δηλώσεων που υπογράφουμε , κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που σήμερα αντιστοιχεί σε μισθούς των 400 ευρω με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών , τερατώδεις αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών με παράλληλη αφαίμαξη των εισοδημάτων μας όπως ο συντελεστής φορολόγησης του 26% από το πρώτο κιόλας ευρώ και τόσα άλλα). 

Στην ίδια σελίδα του κεντρικού site του ΤΕΕ αναφέρεται επίσης ως προς τις υποχρεώσεις του ΤΕΕ σε σχέση με τα μέλη του , ότι εκτός των άλλων «Φροντίζει για την απασχόληση ,την κοινωνική ασφάλιση , την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο,ενημέρωση,επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους.» Αντίθετα , λοιπόν, με τις υποχρεώσεις του ΤΕΕ ως προς τα μέλη του , με τη στάση του εδώ και καιρό συμβιβάστηκε με την κυβερνητική πολιτική. Οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι , στο ΕΤΑΑ συνυπέγραψαν τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών (τώρα προσπαθούν να τις πάρουν πίσω) ενάντια σε όλες τις αποφάσεις της Διοικούσας , αδιαφόρησαν για την ενεργοποίηση του Ταμείου Πρόνοιας και Αλληλεγγύης των μηχανικών, συνδιαμόρφωσαν τη λογική των εξετάσεων για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές-Ελεγκτές Δόμησης και μάλιστα με την οικονομική επιβάρυνση των 350-500 ΕΥΡΩ των υποχρεωτικών σεμιναρίων, αδιαφόρησαν πλήρως για τους εργαζόμενους μηχανικούς, πόσο δε για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ενώ πρόσφατα ψήφισαν την ενίσχυση της τράπεζας Αττικής όταν τα περιφερειακά τμήματα όπως και το ΤΕΕ Μαγνησίας κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη κάλυψης των οικονομικών τους αναγκών και μια σειρά άλλων. Αυτό το ΤΕΕ λοιπόν, δεν είχε και δεν έχει καμιά πρόθεση να αλλάξει την ατζέντα προς τα πραγματικά προβλήματα των Μηχανικών και να αγωνιστεί δυναμικά και συντονισμένα προς μια άλλη κατεύθυνση , αυτή της καθημερινότητας και της επιβίωσης πια των μελών του. 

Ακολουθώντας τη γενική αυτή γραμμή και το ΤΕΕ Μαγνησίας(παρά τη διαφοροποίηση του σε κάποια θέματα σε επίπεδο ανακοινώσεων) είναι αποκομμένο από τη πραγματικότητα και ασχολείται μόνο με τα «μεγάλα θέματα» αναγκάζοντας τους Μηχανικούς να οδηγούνται στο περιθώριο και να θεωρούν ότι το ΤΕΕ δεν είναι ο φυσικός τους χώρος αφού αδιαφορεί ουσιαστικά για τα ουσιώδη καθημερινά προβλήματα τους. Πως όμως θα μπορούσε να΄ναι αλλιώς όταν οι πλειοψηφικοί συσχετισμοί σήμερα στη Διοικούσα αποτελούνται από δυνάμεις που ουσιαστικά είναι υπέρ του μνημονίου και κυβερνούν.
Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και το τέλμα στο οποίο έχει μπει τόσο το ΤΕΕ Μαγνησίας όσο και το κεντρικό ΤΕΕ και με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει ο κλάδος των μηχανικών , κρίνουμε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας προσωρινής συντονιστικής επιτροπής με αποκλειστικό σκοπό να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους και να ενεργοποιήσουμε σε διεκδικητικό πλαίσιο το ΤΕΕ με άξονες κάποια από τα ελάχιστα αιτήματα δεδομένης της χρονικής και οικονομικής συγκυρίας. 

Παρά το ότι γνωρίζουμε πως τίποτε δεν μπορεί ν’ αλλάξει ουσιαστικά αν δεν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται, θεωρούμε πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν πρωτεύοντα και άμεσα διεκδικήσιμα αιτήματα που αποτελούν την ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ που μπορεί να ενώσει το ΣΥΝΟΛΟ των δοκιμαζομένων Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου