Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλίο του ΠΤ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας: Βιοκαύσιμα – Αειφόρος Ενέργεια

Επιστολή από τον συνάδελφο και Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ΠΣΧΜ, Νίκο Κάρναβο, για το βιβλίο που κυκλοφόρησε από το ΠΤ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας των εκδόσεων Τζιόλα.
Πριν δύο χρόνια περίπου ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου για τις τεχνολογίες και τις προοπτικές των βιοκαυσίμων, διαπιστώνοντας ότι πολλοί συνάδελφοι Χημικοί Μηχανικοί (και όχι μόνο) ασχολούνται με το θέμα, είτε στην παραγωγή, είτε στην εμπορία και διακίνηση καθώς και  στην έρευνα και ανάπτυξη. Μολονότι υφίστανται  αρκετά αξιόλογα ξενόγλωσσα συγγράμματα, απουσιάζει ένα που θα είναι γραμμένο στα Ελληνικά και θα παρουσιάζει συνολικά το θέμα.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα, να ανακοινώσουμε ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο του  Περιφερειακού Τμήμαος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ ΤΚΔΜ) με θέμα «Βιοκαύσιμα – Αειφόρος Ενέργεια» από τις εκδόσεις Τζιόλα. Το βιβλίο κοστίζει 55,17 € και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα ενισχύσουν το Σύλλογο. Η προμήθεια του βιβλίου μπορεί να γίνει είτε από τα βιβλιοπωλεία και τον εκδοτικό οίκο, είτε από τα γραφεία του Συλλόγου, που βρίσκονται στο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ.

Η έρευνα για τη παραγωγή βιοκαυσίμων είναι συνεχής και οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με εμπλοκή διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων και σε διάφορα πεδία, καταδεικνύοντας  ότι η επιστήμη δεν περιορίζεται στα πλαίσια ενός και μόνου επιστημονικού κλάδου.  

Οι συγγραφείς των κεφαλαίων του βιβλίου είναι κυρίως Χημικοί Μηχανικοί, που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέμα (παραγωγή, έρευνα & ανάπτυξη), όπως και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, των οποίων οι δραστηριότητες άπτονται του τομέα των βιοκαυσίμων.

Η πρωτοβουλία για την έκδοση του παρόντος συγράμματος ανήκει αποκλειστικά στο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Στο βιβλίο αναπτύσσονται τα θέματα του τεράστιου ενεργειακού δυναμικού της βιομάζας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην χώρα μας, των τεχνολογιών παραγωγής αερίων, υγρών και στερεών βιοκαυσίμων 1ης, 2ης και 3ης γενιάς καθώς και οι τεχνικο-οικονομικές προοπτικές, οι προδιαγραφές τους και παρουσιάζεται η ανάλυση του κύκλου ζωής τους τόσο από ενεργειακής όσο και από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Καταβήθηκε η προσπάθεια να γίνει μία περιεκτική παρουσίαση όλων των παραπάνω ενοτήτων, με πολλές βιβλιογραφικές αναφορές και παραπομπές, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις του, αλλά και να εξειδικεύσει σε ειδικές θεματικές ενότητες.

Οι συγγραφείς, λόγω της δεδομένης εμπειρίας τους, παρουσιάζουν με τον πλέον επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο τις θεματικές ενότητες που ανέπτυξαν και το βιβλίο πέρα από επιστημονικό κείμενο, μπορεί να αποτελέσει και διδακτικό εγχειρίδιο, καθόσον καλύπτει την πλειοψηφία των θεμάτων που σχετίζονται με τα βιοκαύσιμα, με αναφορές στις τελευταίες τεχνολογικές κατευθύνσεις και προοπτικές. Οι συγγραφείς προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από ερευνητικά ινστιτούτα, όπως και από την βιομηχανία. Η επιλογή τους έγινε από τη συντακτική ομάδα, μετά από ανοικτή πρόσκληση μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου. Συμμετείχαν συγγράφεις από τέσσερα Ελληνικά πανεπιστήμια, το ΙΤΧΗΔ/ΕΚΕΤΑ και μία βιομηχανία.  Επίσης συμμετείχαν ως κριτές και άλλοι συνάδελφοι Χημικοί Μηχανικοί οι οποίοι έλεγξαν τα αρχικά κείμενα των συγγραφέων.

Το περιφερειακό τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προβολή του έργου των συναδέλφων, την ενημέρωσή πάνω σε θέματα του αντικειμένου εργασίας τους και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκδόσεις που θα καλύψουν το ευρύ φάσμα των επιστημονικών δραστηριοτήτων των συναδέλφων. Ευελπιστούμε οι αναγνώστες να κρίνουν με επιείκεια την πρώτη μας εκδοτική προσπάθεια, σε ένα τόσο ευρύ θέμα, που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο σε ένα βιβλίο, όσο και αν αυτό προσπαθεί να καλύψει το θέμα από πλευράς διεργασίας παραγωγής, προϊόντων και των συναφών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους του συγγραφείς που συνέβαλλαν αφιλοκερδώς στην έκδοση του βιβλίου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τη στήριξη του συλλόγου. Επίσης ευχαριστούμε τη γραμματέα Σταυρούλα Βάλκα, που επιμελήθηκε τα κείμενα, καθώς και τους κριτές  Ανατολάκη Χ., Τσιώνη Γ., Πενλόγλου Ι., Ιωαννίδη Θ., Κονσολάκη Μ., Ουζουνίδου Μ., Κλαδοπούλου Ε., Τουμπέλη Α., Παλουκίδου Κ. Νίτσο Χ., Πανόπουλο Κ., Καρακούλα Θ.,  Μιχαήλοφ Χ.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς Ελληνικά Πετρέλαια και το Σύνδεσμο Εταιριών Παραγωγής Βιοκαυσίμων για την οικονομική τους ενίσχυση που συνέβαλε τα μέγιστα στην έκδοση του βιβλίου.
  
Η συντακτική ομάδα

Κάρναβος Νικόλαος
Λάππας Άγγελος
Μαρνέλλος Γιώργος



Ν. Κάρναβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου