Στην πρώτη μου ανάρτηση θα ήθελα να συγχαρώ τον συνάδελφο Δ. Μαγγιώρη για την κατασκευή του ιστολόγιου του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας και να ευχηθώ στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου καλή επιτυχία στο έργο της.।
Θα αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι Χημικοί Μηχανικοί που εκπονούν μελέτες επεξεργασίας αποβλήτων.।Οι μελέτες κατατίθενται για έγκριση στην Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, όπου τις χρεώνεται υπάλληλος υγειονολόγος του οποίου το γνωστικό του πεδίο καλύπτει τις απαιτήσεις ελέγχου των περισσότερων απλών περιπτώσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (πλην ίσων επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων όπως γαλβανιστήρια, αναγέννηση ορυκτελαίων).। Οι μελέτες, όμως, πλην εξαιρέσεων?? αποστέλλονται στηνΑθήνα για αξιολόγηση στην Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις για την έγκριση των μελετών να φτάνουν τους 5μήνες(πολλές φορές απαιτούνται διορθώσεις και επανασχεδιασμός)। Καθώς η έγκριση της μελέτης επεξεργασίας αποβλήτων είναι το πρώτο σημαντικό από τα στάδια που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας επένδυσης (ξενοδοχεία, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων κ।α.) καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην περαιτέρω εξέλιξη μιας απόπειρας ένταξης μιας δραστηριότητας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. ।
Αυτή τη στιγμή εργάζονται στην ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Θεσσαλίας συνάδελφοι Χημικοί & Περιβαλλοντολόγοι Μηχανικοί με μεγάλη εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα που μπορούν εύκολα να δόσουν λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα.।
Σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των Περιφερειών-Νομαρχιών με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, θα ήταν θετικό να ασκηθούν πιέσεις από τον Σύλλογο Χημικών Μηχανικών και το ΤΕΕ προς τους αρμόδιους φορείς (Νομάρχη-Περιφερειάρχη) να βρεθεί λύσει ώστε οι μελέτες να διεκπεραιώνονται σε λογικό χρονικό διάστημα.।
Γιώργο, ο υγειονολόγος τι ειδίκοτητας είναι; Γιατί εάν είναι κανένας, ας πούμε γιατρός ή κτηνίατρος και όχι χημικός μηχανικός, περιβαλλοντολόγος, χημικός ή δεν ξέρω εγώ τι άλλης θετικής κατεύθυνσης ειδικότητας, τότε μπορεί να υπάρχει και νομικό ζήτημα εδώ. Εάν υπάρχει, τότε θα έχουμε ένα καλό λόγο για να απευθυνθούμε με αξιώσεις σαν σύλλογος και σαν ΤΕΕ στην Νομαρχία και όχι απλώς να πιέσουμε αλλά να υποχρεώσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς ο Γιώργος ασχολήθηκε πρόσφατα με το θέμα που θίγει, διότι έτσι είναι τα πράγματα όπως τα αναφέρει, αλλά ισχύουν εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα συνάδελφοι μελετητές να έχουν δεινοπαθήσει ή να έχουν αλλάξει αντικείμενο.
Το πρόβλημα δεν είναι η ειδικότητα π.χ υγειονολόγος, διότι εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, σε όλους τους νομούς η στελέχωση είναι σχεδόν η ίδια, δηλαδή χωρίς χημικούς μηχανικούς.
Αλλού είναι το πρόβλημα...
Σχετικά με την περιφέρεια, ας μου επιτρέψεις γιώργο να διαφωνήσω, διότι και εκεί υπάρχουν προβλήματα.
Η διάθεση των αποβλήτων, ειδικά των τοξικών ή και επικίνδυνων, αποτελεί πεδίο για τους τολμηρούς, δεδομένου ότι το κέντρο γνώσης αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο υπηρεσιών, είναι η Αθήνα.
Ωστόσο είναι ένα καλό θέμα για τη συνάντηση του Σεπτέμβρη.
Α.Καραχάλιος
Σε συνέχεια της αρχικής μου τοποθέτησης για τις μελέτες επεξεργασίας αποβλήτων προσθέτω τα παρακάτω :
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Σε επαφή που είχα με την Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα μου απάντησαν ότι μόνο δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. αναγέννηση ορυκτελαίων, μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί) έχει νόημα να γνωμοδοτούν οι μηχανικοί της Διεύθυνσης στην Αθήνα.
Επίσης έχουν φόρτο εργασίας σε δύσκολο έργο (π.χ. Ασωπός, εισαγγελία, βαριά βιομηχανία). Για αυτούς η γνωμοδότηση για τη μελέτη μιας βιοτεχνίας από τη Μαγνησία αποτελεί πάρεργο χωρίς ιδιαίτερη σημασία, και δεν του δίνουν προτεραιότητα.
2)Στην Διεύθυνση Υγείας της Ν. Α. Λάρισας αντίστοιχες περιπτώσεις (μικρές βιοτεχνίες, μικροί βιολογικοί) διεκπεραιώνονται άμεσα, το πολύ σε ένα μήνα.
3)Οι υγειονολόγοι της Δνσης Υγείας της Ν.Α.Μαγνησίας γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες των περιπτώσεων.
4) Πολλές Υπηρεσίες (Δνση Υγείας ΝΑΜ-Δνση Περιβάλλοντος ΝΑΜ-ΔΙΠΕΧΩ Περιφέρειας) ελέγχουν και επανελέγχουν τα ίδια περίπου πράγματα και βγάζουν και ξαναβγάζουν παρόμοιες αποφάσεις (έγκριση μελέτης - έγκριση περιβαλλοντικών όρων - άδεια διάθεσης)
5)Εν'όψη της αναδιάρθρωσης των Περιφερειών με το Πρόγραμμα Καλλικράτης οι διευθύνσεις των Νομαρχιών καταργούνται και υπάγονται στις αιρετές Περιφέρειες
Το κράτος πρέπει να εξελιχθεί και να παρέχει γρήγορες και ουσιαστικές υπηρεσίες στον πολίτη - επενδυτή. Η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί στην ελάχιστη απαιτούμενη. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον ΠΣΧΜ τοπικά, αλλά και κεντρικά να βοηθήσει στην βελτίωση της υπάρχουσας απαράδεκτης κατάστασης.
Γ. Λεκαράκος