Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ιξωδοελαστικά Ρευστά


Βασικές Κατηγορίες ρευστών

Οι βασικές ρεολογικές ιδιότητες των ρευστών είναι το ιξώδες και η ελαστικότητα.
  • Ιξώδες: είναι η αντίσταση στην παραμόρφωση και προκαλεί την εμφάνιση διατμητικών και κάθετων ιξωδών τάσεων.
  • Ελαστικότητα: είναι η ικανότητα των σωμάτων να ανακτούν πλήρως τις αρχικές τους διαστάσεις, αφού έχουν υποστεί κάποια παραμόρφωση. 


    Τα ρευστά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες
    • Τα νευτωνικά ρευστά (newtonian) εμφανίζουν σταθερό ιξώδες, ανεξάρτητο από τον ρυθμό διάτμησης και το είδος της ροής, διατμητική ή εκτατή. Κατά συνέπεια, τα ρευστά αυτά εμφανίζουν ομοιόμορφη αντίσταση στη ροή ανεξάρτητη των συνθηκών ροής.
    • Τα μη-νευτωνικά (non-newtonian) εμφανίζουν ιξώδες το οποίο μεταβάλλεται με τον ρυθμό διάτμησης και με το είδος της παραμόρφωσης.

    Ιξωδοελαστικά Ρευστά (viscoelastic fluids)

    Τα ιξωδοελαστικά ρευστά είναι μη-νευτωνικά ρευστά που εμφανίζουν συμπεριφορά τόσο ανάλογη στερεού (π.χ. ελαστικότητα) όσο και ιξώδους ρευστού. Ο ιξώδης χαρακτήρας των ιξωδοελαστικών υλικών επιβάλλεται από την ικανότητα τους να αυτοπροσανατολίζονται διαφορετικά κάτω από διαφορετικές συνθήκες ροής. Ο ελαστικός χαρακτήρας επιβάλλεται από την ελαστικότητα και την ικανότητα των ελαστικών μακρομορίων να ανταποκρίνονται σε διατμητικές και εκτατές παραμορφώσεις. Για ένα ιξωδοελαστικό υλικό κάθε υφιστάμενη τάση δεν αποτελεί μόνο συνάρτηση της εκάστοτε καταπόνησης, αλλά εξαρτάται και από την όλη προϊστορία του καταπονημένου υλικού. Αυτός είναι ο λόγος που τα ιξωδοελαστικά ρευστά χαρακτηρίζονται σαν «ρευστά με μνήμη».

    Παράδειγμα ιξωδοελαστικών ρευστών αποτελούν τα μορφοποιημένα πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους όπως το πολυαιθυλένιο, διαλύματα πολυμερών μεγάλου μοριακού βάρους και τα κολλοειδή αιωρήματα.

    Ένα ιξωδοελαστικό ρευστό, που συναντάμε στην κουζίνα μας, είναι όταν αναμιχθεί καλαμποκάλευρο (νισεστέ) με μια μικρή ποσότητα νερού για την παρασκευή του σπιτικού χαλβά. Δείτε τα παρακάτω βιντεάκια και απορήστε γιατί τόσα χρόνια η μαμά μας δεν ανακάλυψε ποτέ αυτή την ιδιότητα.



    Επίδειξη στην κουζίνα



    Οι τρεις ιδιότητες των ιξωδοελαστικών ρευστών




    Το ηχείο



    Η πισίνα

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου