Το δίλημμα: 123456 ή qwerty;
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινή μας ηλεκτρονική ζωή, είναι κάθε φορά που κάνουμε εγγραφή σε ένα διαδικτυακό τόπο, να καταχωρούμε και ένα password και ακόμη ένα διαφορετικό password και ακόμη ένα… κ.ο.κ.Μήπως όμως για να διευκολύνουμε την μνήμη μας, αντί να έχουμε ένα διαφορετικό συνθηματικό για κάθε ιστοσελίδα, έχουμε το ίδιο; Και μήπως, για να τον θυμόμαστε ακόμη πιο εύκολα, έχουμε καταχωρήσει ένα από τα παρακάτω πιθανά password;
123456, 123456789, password, Iloveyou, rockyou, princess, 1234567, 12345678, abc123, Nicole, soccer, babygirl, monkey, Jessica, lovely, Michael, Ashley, 654321, qwerty, iloveu, michelle, 111111, password1, chocolate, Anthony, angel
Εάν μάλιστα είστε από αυτούς που έχουν καταχωρήσει το πρώτο password της λίστας (123456), αποτελείται το 1% στα 32 εκατομμύρια χρήστες. Το στατιστικό στοιχείο προέκυψε από κάποιον χάκερ που έκλεψε μία λίστα με 32 εκατομμύρια password. Η λίστα έδειξε επίσης ότι 1 εκατομμύριο χρήστες επέλεξαν τους παραπάνω κωδικούς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, φοβούνται και νιώθουν ανασφάλεια στις διαδικτυακές τους συναλλαγές και όχι άδικα. Προσωπικά, συναλλάσσομαι τακτικά εδώ και 8 χρόνια περίπου από την εξόφληση λογαριασμών στην τράπεζα μέχρι την αγορά αντικειμένων ή software…αλλά πάντα υπό όρους. Εκτός από την σουίτα προστασίας στον υπολογιστή μου, από ιούς, δούρειους ίππους και άλλο κακόβουλο λογισμικό, έχω πάντα κατά νου να χρησιμοποιώ σε κάθε site ένα διαφορετικό και δυνατό password.
Τα password αυτά δεν χρειάζεται να τα θυμάμαι, ούτε χρειάζεται να τα αποθηκεύσω κάπου. Το μόνο που πρέπει να θυμάμαι είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία θα κάνω sign in.
Μη θυμάσαι τίποτα
Η λογική πίσω από αυτή την τακτική είναι ότι κάθε γράμμα μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν ή δύο αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Οι αλφαριθμητικοί χαρακτήρες όπως !@#$%^& κλπ είναι απαραίτητοι σε ένα password. Αρκούν 2 από αυτούς σε ένα σύνολο 8 χαρακτήρων για να κάνουν τους χάκερ να τα παρατήσουν. Με την σημερινή ισχύ των υπολογιστών χρειάζεται 1 χρόνος για να επιτευχθεί ο συνδυασμός και ποιος έχει καιρό για χάσιμο!Εάν π.χ. το γράμμα g αντιστοιχούσε $, το m σε 7, το a σε 5, το i σε V και το l σε 6, τότε θα είχαμε για την λέξη gmail την λέξη(τρόπος του λέγειν) $75V6.
Παρόλα αυτά η παραπάνω λέξη έχει 5 χαρακτήρες. Τα περισσότερα site, αλλά και η λογική των password θέλει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Εάν κατά την εγγραφή ή την αλλαγή του συνθηματικού του gmail σου πληκτρολογήσεις τους παραπάνω 5 χαρακτήρες, δεν θα το δεχτεί. Έτσι λοιπόν και για να πετύχουμε το όριο των 8 χαρακτήρων, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μία 2η αντιστοιχία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πρώτο γράμμα (ανεξαρτήτως είδος χαρακτήρα) αντιστοιχεί σε 5, το δεύτερο σε 3, το τρίτο σε b, το τέταρτο σε c και το πέμπτο σε d.
Άρα η λέξη gmail αντιστοιχεί στην λέξη 53bcd.
Ας δούμε όμως συνοπτικά τι έχει γίνει:
Εάν ενωθούν οι δύο αντιστοιχίες, τότε προκύπτει ένα δυνατό password με 10 χαρακτήρες:
$5f35bVc6d
Έτσι, όταν θέλουμε να μπούμε στο gmail μας, γράφουμε το αντίστοιχο συνθηματικό. Αλλά επειδή το συγκεκριμένο είναι δύσκολο να το θυμόμαστε, πόσο μάλλον για να το παράγουμε, χρησιμοποιούμε τι άλλο; Το excel.
Έτσι, όταν θέλουμε να μπούμε στο gmail μας, γράφουμε το αντίστοιχο συνθηματικό. Αλλά επειδή το συγκεκριμένο είναι δύσκολο να το θυμόμαστε, πόσο μάλλον για να το παράγουμε, χρησιμοποιούμε τι άλλο; Το excel.
Το password είναι προσωπικό θέμα (οδηγίες ρυθμίσεων στο φύλλο "Λίστα")
Το συγκεκριμένο αρχείο το διαθέτω ελεύθερο και μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ: password maker.xls. Για να το κατεβάσετε κάντε κλικ στο βελάκι του google drive, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Μέσα στο αρχείο excel, ότι λευκό κελί υπάρχει μπορείτε να το πειράξετε. Ότι κίτρινο κελί υπάρχει, σημαίνει ότι κάποια πράξη βρίσκεται πίσω από αυτό και δεν πρέπει να αλλαχτεί, γιατί δεν θα δουλέψει ο αλγόριθμος των αντιστοιχιών. Μέσα στο αρχείο και από φύλλο σε φύλλο υπάρχουν σχόλια και σημειώσεις για περισσότερη βοήθεια.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να καταχωρίσουμε είναι ο προσωπικός μας συνδυασμός. Ο προσωπικός μας συνδυασμός είναι οι αντιστοιχίες, τόσο των χαρακτήρων όσο και της σειράς της αναγραφής τους. Η αντιστοιχία βρίσκεται στο φύλλο "Λίστα" και καταχωρούμε οποιονδήποτε αλφαριθμητικό χαρακτήρα βλέπουμε στο πληκτρολόγιο μας, αλλά ακόμη και κεφαλαία και μικρά γράμματα (παίζουν και αυτά το ρόλο τους) στην "2η Στήλη".
Στο ίδιο φύλλο δεξιά υπάρχουν και άλλα κενά κελιά. Σε αυτά καταχωρούμε τα ονόματα των site που έχουμε λογαριασμούς. Δίπλα ακριβώς, εάν θέλουμε, γράφουμε και την διεύθυνση τους χωρίς το πρόθεμα http://.
Η προσωπική μας ρύθμιση με τις αντιστοιχίες, έχει τελειώσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην γέννηση των δικών μας password. Πηγαίνουμε στο φύλλο "password" και από τον καταρράκτη επιλέγουμε την ιστοσελίδα που θέλουμε (είναι ότι έχουμε καταχωρήσει στο φύλλο "Λίστα"). Με κάθε επιλογή, δημιουργείται και το αντίστοιχο password στο κίτρινο πεδίο.
Πατώντας το πλήκτρο Copy ανοίγει η αντίστοιχη ιστοσελίδα, που έχουμε ήδη καταχωρήσει στο φύλλο "Λίστα". Τότε, στο πεδίο της ιστοσελίδας που χρειάζεται να βάλουμε το password ,πατάμε ctrl + v και το password αντιγράφεται.
Φυσικά μπορείτε να σκεφτείτε και 3η αντιστοιχία και 4η κοκ. πειράζοντας το φύλλο "Αλγόριθμος" και προσθέτοντας στήλες.
Όση περισσότερη ποικιλία υπάρχει, ο συνδυασμός γίνεται όλο και πιο δυνατός και εμείς περισσότερο ασφαλείς στις συναλλαγές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου