Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Συμπεράσματα Ημερίδας «Ποιότητα Πόσιμου Νερού, Υγρά Απόβλητα, Αέρια Ρύπανση, Χαρακτηριστικά – Τεχνολογίες και Χρηματοδοτικά εργαλεία».

Γενικά – Δελτίο Τύπου


P5280569 Το Σάββατο 28 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Valis Resort Hotel, στην Αγριά Βόλου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα των Συλλόγων Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας και Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Το θέμα της ημερίδας «Ποιότητα Πόσιμου Νερού, Υγρά Απόβλητα, Αέρια Ρύπανση, Χαρακτηριστικά – Τεχνολογίες και Χρηματοδοτικά Εργαλεία», όντας πολύπτυχο και καινοτόμο, καλύφθηκε ιδιαιτέρως εύστοχα και επαρκώς, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εισηγητών από το ακαδημαϊκό, βιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο καθώς και από εκπροσώπους εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


P5280570 Tην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Νάκος Αθανάσιος (βουλευτής νομού Μαγνησίας), που στον χαιρετισμό του επισήμανε πως παρόμοια εκδήλωση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο νομό τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε ότι τα θέματα της ημερίδας είναι καθοριστικής σημασίας στην σημερινή εποχή, συνδυάζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη, που προκύπτει μέσα από το σεβασμό προς το περιβάλλον.

P5280575

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, ο οποίος αφού συγχάρηκε τους Συλλόγους Χημικών Μηχανικών για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει η Περιφέρεια σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και την αρωγή της σε τέτοιου είδους προσπάθειες, ευχόμενος να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της ημερίδας.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Αριστοτέλης Θεοχαρόπουλος, εκπροσωπώντας το Τεχνικό ΕπιμελητήριοP5280576 Μαγνησίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευστοχία της επιλογής του θέματος της ημερίδας, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας των επιστημονικών συλλόγων, δίνοντας το σύνθημα «ο λόγος στους ειδικούς».
Στην εκδήλωση επίσης έδωσαν το παρών και ο κ. Σπανός Μιχαήλ, εκ μέρους του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, καθώς και η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαΐτσου Ελένη.


Την Ημερίδα τέλος, χαιρέτισαν με επιστολή τους οι βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Καρτάλης Κωνσταντίνος και Ζήση Ροδούλα, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Παπατόλιας Απόστολος.

P5280568 Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κορώνας Ευάγγελος δίνοντας το λόγο στους Προέδρους των Συλλόγων των Περιφερειακών Τμημάτων των Χημικών Μηχανικών κ.κ Φλέγκα Κωνσταντίνο και Πανάγου Ευτυχία. Στις ομιλίες τους τόνισαν την σημασία της θεματολογίας της ημερίδας για τις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες καθώς και των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάληψη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.


Από πλευράς του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, στην ημερίδα παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος και ο ταμίας του συλλόγου κ.κ. Βαφειάδης Κώστας και Αναλυτής Βασίλης. Στις ομιλίες τους εξήραν την συνεργασία των δύο περιφερειακών τμημάτων χημικών μηχανικών της Θεσσαλίας και τόνισαν την σημασία του «ανοίγματος» και της εξόδου που πραγματοποιούν τα τμήματα αυτά προς τις τοπικές κοινωνίες.

P5280577Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Βαφειάδης έκανε και μια σύντομή αναφορά στο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημικής Μηχανικής, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας πως μέρος των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν περιβαλλοντικής και ενεργειακής κατεύθυνσης.






Ο Ρόλος των Συλλόγων Χημικών Μηχανικών
P5280590

Οι Σύλλογοι Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας και Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, αποτελώντας περιφερειακά τμήματα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, έχουν σαν στόχο συν τοις άλλοις, την διάδοση της ειδικότητας του Χημικού Μηχανικού στις τοπικές κοινωνίες και του ενεργού ρόλου που μπορεί αυτός να διαδραματίσει σε σύγχρονα θέματα αιχμής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών εν γένει. Αποτελώντας δε ζωντανό κομμάτι αυτών των κοινωνιών, αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας των Συλλόγων αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων στους αρμόδιους φορείς για την επίλυση τους, πάντα όσον αφορά θέματα που άπτονται του επιστημονικού και γνωστικού αντικειμένου τους.



Σκοπός – Στόχος της Ημερίδας
Με το παραπάνω λοιπόν σκεπτικό αποφασίσαμε την διοργάνωση της εν' λόγω ημερίδας, αποσκοπώντας αφενός μέσω των εισηγήσεων και τοποθετήσεων καταρτισμένων επιστημόνων με πολυετή πείρα, να αναδείξουμε πτυχές σύγχρονων ζητημάτων περιβαλλοντικής αειφορίας, να δώσουμε βήμα για την προβολή μεθόδων και τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφετέρου να καταδείξουμε τους τομείς ενασχόλησης της ειδικότητας του Χημικού Μηχανικού, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα χρήσιμο για τα νέα μέλη μας.





Παρουσίαση των Εισηγήσεων της Ημερίδας


1. Εισήγηση κ. Μανούρα Αθανάσιου : Νερό Πηγή ζωής – Ρύπανση και επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
P5280582 Στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε βασικές έννοιες που αφορούν το νερό και στις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους του και πως αυτοί επιδρούν στην Δημόσια Υγεία, αφού προηγουμένως έκανε μία σύντομη ανάλυση των μεγεθών των υδάτινων πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε επίσης την ευθύνη των σύγχρονων κοινωνιών για παροχή καθαρού νερού, την ανάγκη για την διεξαγωγή τακτικών αναλύσεων, αλλά και την συνείδηση που πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να υπάρχει σχέδιο για την σωστή διαχείριση του, μέσα από ένα σωστότερο νομοθετικό πλαίσιο.

2. Εισήγηγη κ. Γούναρη Αλέξανδρου : Μετρήσεις και Χαρακτηριστικά του Πόσιμου Νερού σε όλη την Θεσσαλία – Μέτρα για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του πόσιμου νερού
P5280591 Η εισήγηση του μέλους του συλλόγου μας, κ. Α.Γούναρη ήταν βασισμένη σε στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τα εργαστήρια του σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων χωρίς να αναφερθούν ονόματα συγκεκριμένων περιοχών, πολεοδομικών συγκροτημάτων ή υδραγωγείων. Συγκεκριμένα, η εισήγησή του επικεντρώθηκε σε στατιστικά στοιχεία και έδωσε μία γεωγραφική εικόνα των δειγμάτων που πληρούν τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο κ. Α.Γούναρης, αφού κατηγοριοποίησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νερά όλης της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μικροβιακές και φυσικοχημικές παραμέτρους. Τονίστηκε ιδιαίτερα η βελτίωση στην ποιότητα του πόσιμου νερού τα τελευταία 10 χρόνια με την ένταξη των δήμων στο Καποδιστριακό μοντέλο με αποτέλεσμα την καλύτερη επιλογή και διαχείριση των πηγών υδροληψίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αλλαγή των νομοθετικών ορίων. Στο τέλος της εισήγησής του αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών, σε ότι αφορά την διενέργεια φυσικοχημικών αναλύσεων και την διεύθυνση χημικών εργαστηρίων.



3. Εισήγηγη κ. Κούγκολου Αθανάσιου : Οικοτοξικολογικές Αναλύσεις στα Νερά και Υγρά απόβλητα
P5280593 Στην εισήγηση του τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της ρύπανσης του πόσιμου νερού αλλά και των υγρών αποβλήτων εν γένει που προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, με την εφαρμογή οικοτοξικολογικών αναλύσεων. Οι οικοτοξικολογικές αναλύσεις κρίνονται αναγκαίες αφού η ρυπογόνος συνεργιστική ή ανταγωνιστική δράση ορισμένων συστατικών δεν μπορεί πολλές φορές να ανιχνευθεί με την εφαρμογή των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων. Ανάλογα με την προέλευση των αποβλήτων (υγρά ή στερεά) οι αναλύσεις αυτές διασφαλίζουν την προστασία του υδάτινου αποδέκτη, του εδάφους και του υπόγειου υδροφορέα αλλά και των καταναλωτών στην περίπτωση του πόσιμου νερού.
 

4. Εισήγηση κ. Κουτσούκου Αθανάσιου : Κεντρικά Διυλιστήρια πόσιμου νερού – Λυματολάσπη και Ενέργεια
P5280597 Η άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση του συναδέλφου και μέλους του συλλόγου Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας, κ. Αθανάσιου Κουτσούκου αποτέλεσε απόδειξη πως και στην Ελλάδα των πολλών προβλημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης υδάτινων πόρων, στον σχεδιασμό, εκτέλεση και λειτουργία των οποίων ο Χημικός Μηχανικός κατέχει ηγετικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν λεπτομερώς το διάγραμμα ροής και η αρχή λειτουργίας των Διυλιστηρίων Επεξεργασίας νερού του Αστερίου Πάτρας (ανάδοχος Αθανάσιος Κουτσούκος Α.Ε.) αλλά και μονάδας αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού για την παραγωγή πόσιμου νερού υψηλών προδιαγραφών, χωρίς μικρόβια, μύκητες και παθογόνους μικροοργανισμούς με χρήση αντίστροφης ώσμωσης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ενεργειακή διαχείριση – αξιοποίηση της προκύπτουσας λυματολάσπης καταδεικνύοντας πως η θερμική κατεργασία με καύση των οργανικών συστατικών της καθώς και η χρήση της στην γεωργία προοδευτικά αποτελούν θελκτικότερες λύσεις έναντι του ενταφιασμού της ή της βύθισης της σε ανοικτή θάλασσα.



5. Εισήγηση κ. Μπέλλου Δημητρίου : Case Study – Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων Σφαγείου – νέος σχεδιασμός MEYA
P5280600 Ακόμα μία ολοκληρωμένη εφαρμογή επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, παρουσιάστηκε στην εισήγηση του κ. Δ.Μπέλλου. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή αφορούσε μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σφαγείου τύπου GAH CompReactor. Αρχικά έγινε μία παράθεση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η συγκεκριμένη εγκατάσταση σε σχέση με τις συμβατικές υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις μικρότερες απαιτήσεις σε επιφάνεια εγκατάστασης και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στο χαμηλό κόστος συντήρησης και στην σταθερότερη λειτουργία του. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις σχεδιαστικές παραμέτρους της τεχνολογίας και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της σε συγκεκριμένες μονάδες, όπως αυτή του σφαγείου, αναλύοντας διεξοδικά τα αντιπροσωπευτικά δείγματα εισόδου και εξόδου της εγκατάστασης. Ένα εξίσου σημαντικό γεγονός, είναι ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας τύπου GAH CompReactor μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες περιπτώσεις και εφαρμογές (μικρές πόλεις και οικισμοί, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, βαφεία κλπ).



6. Εισήγηση κ. Αμπατζόγλου Νικόλαου: Energy Enterprises towards 21st Century: The case of the Canadian Enerken
P5280602 Η εισήγηση του κ. Ν.Αμπατζόγλου ήταν μία παρουσίαση επικεντρωμένη στην ερευνητική προσπάθεια του τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου του Sherbrooke του Καναδά πάνω στην τεχνολογία διαχείρισης των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, ξεκινώντας από την βιομάζα των στερών απορριμμάτων και καταλήγοντας στην βιομάζα των αστικών απορριμμάτων και κάθε είδους απορριμμάτων χαμηλής ποιότητας άνθρακα. Ειδικότερα η εισήγηση επικεντρώθηκε στην πατέντα της εταιρείας Enerkem, η οποία ξεκίνησε το 2000 με σκοπό την μετατροπή υπολειμματικών ουσιών που είναι πλούσια σε βιομάζα σε προχωρημένα βιοκαύσιμα και συμπαραγωγή θερμικής ενέργειας. Το γενικό πλαίσιο της εισήγησης ήταν γύρω από την τεχνική και την οικονομική δυνατότητα που έχουν αυτές οι τεχνολογίες, ξεκινώντας από την τεχνική της αεροποίησης της βιομάζας και την τεχνική μετατροπής της σε βιοκαύσιμα. Η εισήγηση έκλεισε με την αναφορά στις προσπάθειες εμπορικοποίησης της τεχνολογίας.



7. Εισήγηση ΑΓΕΤ Ηρακλής κ.κ. Ιωακειμίδη Κ. & Παρασκευά Κ.: Στόχοι αειφορίας-Διαχείριση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Εργοστασίου Τσιμέντων Βόλου της «ΑΓΕΤ Ηρακλής-Lafarge»
P5280605 Ο κ. Κ.Παρασκευάς στην εισήγησή του έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του εργοστασίου της ΑΓΕΤ όσον αφορά την δυναμικότητά του, αναφέροντας ότι είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην Ευρώπη με παραγωγή πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις του εργοστασίου με την κοινωνία και στην συνέχεια εξέφρασε την προσδοκία του για μελλοντικές συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς και το πανεπιστήμιο για την καλύτερη αξιοποίηση τεχνολογιών που έχουν σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη. Στο κύριο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πολιτική περιβάλλοντος και τους στόχους αειφορίας, που έχει θέσει η διοίκηση του εργοστασίου. Η συνέχεια της παρουσίασης για την ΑΓΕΤ έγινε από τον P5280604 κ. Κ.Ιωακειμίδη, ο οποίος ανέφερε τους περιβαλλοντικούς όρους και τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά επιτεύγματα του εργοστασίου. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι το εργοστάσιο είναι ελεγμένο όσον αφορά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα μέχρι το 2012 για συγκεκριμένους ρυπαντές όπως την σκόνη, τα οξείδια του θείου και του αζώτου. Επίσης, τόνισε ότι το εργοστάσιο, τα τελευταία χρόνια, έχει δαπανήσει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε έργα περιβάλλοντος, ενώ στις μελλοντικές του δράσεις είναι και η περεταίρω μείωση των εκπομπών των οξειδίων του αζώτου. Ειδική αναφορά έγινε στις τεχνικές μείωσης και πρόληψης των διάχυτων εκπομπών σκόνης από την λειτουργία του εργοστασίου.






8. Εισήγηση κ. Τσιακάρα Π. & Μπρούζγου Α.: Προηγμένα Συστήματα Μετατροπής Ενέργειας στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος.Η περίπτωση των κυψελίδων καυσίμου
P5280607 Η υποψήφια διδάκτωρ Α.Μπρούζγου, η οποία είναι και η Γραμματέας του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας, παρουσίασε την εισήγηση του καθηγητή κ. Π.Τσιακάρα, του Τμήματος Μηχαναλόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με τα προηγμένα συστήματα μετατροπής ενέργειας, όπως οι κυψελίδες καυσίμων. Η εισήγηση της ξεκίνησε με την ανάλυση της τεχνολογίας των κυψελίδων καυσίμου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στις εφαρμογές της τεχνολογίας με εναλλακτικά καύσιμα, όπως την βιοαιθανόλη. Στην ομιλία της αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η παραγωγή πόσιμου νερού με χαμηλές συγκεντρώσεις Ολικού Οργανικού Άνθρακα (TOC) και χλωριούχων. Τέλος, έκανε αναφορά και στην μελλοντική αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς και στην εξέλιξη του κόστους κατασκευής των κυψελίδων μέσα στην επόμενη πενταετία.



9. Εισήγηση κ. Μπέλλη Βασίλη : Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Δυνατότητες Αξιοποίησης τους
P5280612 Στην εισήγηση του ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε. αναφέρθηκε στις κατηγορίες των εν δυνάμει αποδεκτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που περιλαμβάνουν φορείς του δημοσίου, ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και συλλόγους και συνεταιρισμούς σε τοπικό - κοινωνικό επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ποικιλία των περιβαλλοντικών δράσεων που μπορούν να ενισχυθούν από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, και αφορούν δράσεις σε επίπεδο σχεδιασμού και υποδομών, δημιουργίας θεσμών μέχρι και δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης. Ποικιλία παρουσιάζουν επίσης και οι πηγές αυτών των χρηματοδοτήσεων όπως μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερεθνικοί φορείς καθώς και το Ελληνικό κράτος. Ακολούθησε η παρουσίαση ενδεικτικού καταλόγου προγραμμάτων χρηματοδότησης με κύριο αντικείμενο το πόσιμο νερό, τα υγρά απόβλητα και την αέρια ρύπανση. Τέλος, ο κ. Μπέλλης τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που έχει η υποβολή πλήρως ολοκληρωμένων προτάσεων, γεγονός που παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της χρηματοδοτικής πηγής που θα απευθυνθεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και σαφώς, στην θετική τελική έκβαση - έγκριση του αιτήματος του.


Κύρια Σημεία Ενδιαφέροντος και Προβληματισμού (Συμπεράσματα)
Η ημερίδα κατέδειξε την πληθώρα επιλογών, όσον αφορά εναλλακτικές και ολοκληρωμένες τεχνολογίες διαχείρισης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Οι τεχνολογίες αυτές είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσουν υψηλά επίπεδα δημόσιας υγείας, με βέλτιστο συνδυασμό κόστους και ενεργειακών απαιτήσεων. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η ενσωμάτωση αυτών των λύσεων στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης τους. Η υλοποίηση αυτού του στόχου, συν τοις άλλοις, θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα και την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, κάτι το οποίο έχει τόσο ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για τους απανταχού επιστημονικούς φορείς και συλλόγους, οι οποίοι περισσότερο από ποτέ άλλοτε καλούνται να ξεπεράσουν την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών και να δώσουν λύσεις μέσα από δίκτυα συνεργασιών και ανταλλαγής απόψεων.
Ο λόγος στους επιστήμονες.


Ευχαριστήρια
Ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή τους στην διοργάνωση της ημερίδας, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τους εισηγητές, τον αδελφό Σύλλογο των Χημικών Μηχανικών Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή της εκδήλωσης και όλους εκείνους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.



Εκ μέρους του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας
Κατσινάρης Γιάννης - Μαγγιώρης Δημήτρης



Σύνδεσμοι Ημερίδας

Λεύκωμα Φωτογραφιών

Ημερίδα 28 Μαϊ 2011

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον. Γιαυτό ομως υπάρχουν και τα φιλτρα νερου
    τα οποία διόχνουν το οτι μπορει να ειναι απιβλαβές για τον ανθρώποινο οργανισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή