Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Προτάσεις ΣΧΜ Μαγνησίας για το σχέδιο δράσης ΤΕΕ Μαγνησίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ταχ. δ/νση: 2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος, (Στοά Ηλία Καραπατή), 38333 Βόλος
Τηλ.:24210 83334/41416, Fax:24210 83312
email: psxm.magn@gmail.com, web: psxmmagn.blogspot.com




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Στις 27-07-2010, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η συνάντηση ήταν η πρώτη και γι' αυτό ήταν περισσότερο γνωριμίας, παρόλα αυτά συζητήθηκαν κάποια θέματα και κυρίως οι προτάσεις του Συλλόγου για το πρόγραμμα δράσης του ΤΕΕ Μαγνησίας 2010-2012(παρατίθενται αμέσως παρακάτω).
Γενικά συμφωνήσανε με τις προτάσεις μας και θα τις εντάξουν στο Πρόγραμμα Δράσης τους.
Εκφράσανε τη συμπαράστασή τους και υποστήριξη στις προσπάθειες του Σολλόγου, ακόμη και οικονομική βοήθεια, και επιθυμούν έναν ενεργό Σύλλογο Χημικών Μηχανικών.



Βόλος 27 Ιουλίου 2010
αριθ. Πρωτ. : 7

ΠΡΟΣ: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2010-1012



ΣΧΕΤ.: Έγγραφό σας αριθ.πρωτ.1601/16-7-10

Σε απάντηση στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, σας γνωστοποιούμε τις προτάσεις του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας, για το Σχέδιο Δράσης του ΤΕΕ Μαγνησίας για την τριετία 2010-2012.


Α. ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

1. Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας
Σύσταση Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας και στελέχωσή της και από μέλη του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.

2. Μόνιμη Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας
Σύσταση Μόνιμης Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας και στελέχωσή της και από μέλη του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.

Β. ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

1. Νομοσχέδια
Ενημέρωση για επικείμενα νομοσχέδια που άπτονται των αρμοδιοτήτων και του επιστημονικού ενδιαφέροντος του Μηχανικού, όπως:
  • Νομοσχέδιο για ΑΠΕ
  • Ενεργειακοί Επιθεωρητές
  • Ανακύκλωση
  • Διαχείριση Απορριμμάτων
  • Πράσινη ανάπτυξη κ.ά.

2. Επαγγελματικά Δικαιώματα
Άμεση ενημέρωση των μελών των τοπικών συλλόγων (και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων) για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, μέσω διοργάνωσης ημερίδων από επιστήμονες με επαρκή γνώση της σχετικής νομοθεσίας, σε θέματα όπως:
  • Δικαιώματα Υπογραφής
  • Σύνταξη - θεώρηση- Αμοιβές Μελετών
  • Επιστημονικά πεδία δράσης

Γ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Τοπική Κοινωνία και Μηχανικός
Δραστηριοποίηση των μελών του ΤΕΕ για έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση σε θέματα της τοπικής κοινωνίας που άπτονται του επιστημονικού πεδίου γνώσης του Μηχανικού, όπως:
  • Καταξίωση του ρόλου του Μηχανικού στην κοινωνική συνείδηση, προτείνοντας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις – λύσεις πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και την αναγνώριση του ρόλου του Μηχανικού στα σύγχρονα «καυτά» κοινωνικά θέματα – προβλήματα (π.χ. ενέργεια, ανακύκλωση - διαχείριση απορριμμάτων, πράσινη ανάπτυξη, περιβάλλον γενικότερα) από τους τοπικούς φορείς.
  • Συνεχείς επαφές και επισκέψεις σε τοπικούς φορείς και μονάδες που θα συμβάλλουν στην γνωριμία και την επικοινωνία με τους συναδέλφους και στην συλλογή στοιχείων, η στατιστική επεξεργασία των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για το παρόν και το μέλλον της επιστημονικής δράσης του Μηχανικού στην τοπική κοινωνία.
  • Προβολή του έργου των τοπικών συλλόγων σε πανελλαδική κλίμακα, μέσω της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του κεντρικού ΤΕΕ, των πρωτοβουλιών και δράσεών μας.

2. Έκδοση Επαγγελματικού Οδηγού Μηχανικών
Συλλογή και καταγραφή των δικαιωμάτων του Μηχανικού στα διάφορα πεδία δράσης του, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως:
  • Βιομηχανία
  • Κατασκευές
  • Εκπαίδευση
  • Δημόσιοι Οργανισμοί
  • Ελεύθερο Επάγγελμα


3. Επανασύσταση – Επανίδρυση του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας ( ΓΕΕ )
Το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας (ΓΕΕ) του ΤΕΕ, θα λειτουργεί σαφώς υπό την εποπτεία του Τοπικού Τμήματος και πιο συγκεκριμένα υπό την καθοδήγηση της ήδη υπάρχουσας Μόνιμης Επιτροπής (Μ.Ε.) Επιμόρφωσης, Επαγγελματικών Θεμάτων και Νέων Μηχανικών. Η φιλοσοφία λειτουργίας του θα πρέπει να συνάδει με τα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας. Με αφορμή την ήδη υπάρχουσα ανεργία των μηχανικών θα πρέπει να αναζητηθεί η κινητήρια δύναμη για μία άλλη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και του τόπου μας. Είναι απαράδεκτο, στην σημερινή εποχή που διανύουμε, να μιλάμε για άνεργους επιστήμονες που τόσο πολύ χρειάζεται αυτός ο τόπος. Το ΓΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει το μεγαλύτερο σχέδιο δράσης του τοπικού ΤΕΕ και να ενεργοποιηθούν συντονισμένα όλοι οι τοπικοί σύλλογοι.

Προεργασία
I. Να ανευρεθούν όλοι οι άνεργοι μηχανικοί, από όλες τις ειδικότητες και να καταχωρηθούν σε μία προσωρινή βάση δεδομένων. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για την συνέχεια και την υλοποίηση της υπάρχουσας πρότασης και μπορεί να γίνει:
  • Μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών του διαδικτύου (επίσημες ιστοσελίδες συλλόγων και του ΤΕΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
  • Κατά την πληρωμή της συνδρομής του ΤΕΕ
  • Κατά την πληρωμή της συνδρομής των συλλόγων
  • Στις εκλογές των τμημάτων
  • Μέσω τηλεφώνου ή φαξ
  • Από στόμα σε στόμα (όποιος γνωρίζει κάποιον συνάδελφο)
  • Από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που διαθέτουν οι σύλλογοι.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία κοινή φόρμα για όλους τους συλλόγους, που να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται, όπως η ηλικία, εάν είναι ή όχι άνεργος, που εργάζεται ή που εργαζόταν πριν, η ειδικότητά του, η οικογενειακή του κατάσταση, το email του κλπ.

Κύριο Σχέδιο Δράσης
I. Αφού έχει δημιουργηθεί η προσωρινή βάση δεδομένων, ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να καταρτίσει ομάδα εργασίας που να την αποτελούν οι υπάρχοντες άνεργοι Μηχανικοί. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχουν και το κίνητρο για να συντελέσουν στην υλοποίηση του σχεδίου. Κίνητρο θα αποτελέσει η χρηματοδότηση, μέσα από κονδύλια της ΕΕ, προγράμματα ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προοπτικές για τους άνεργους συναδέλφους, πράγμα πολύ σημαντικό για την συνοχή όλων των τοπικών συλλόγων.
II. Δημιουργία διαφημιστικών φυλλαδίων και εγχειριδίων που θα πρέπει να μοιραστούν σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού, που έχουν σχέση με την ειδικότητα, ώστε να διαφημιστεί και να γνωστοποιηθεί σε όλους ότι υπάρχει επίσημο γραφείο εύρεσης εργασίας για τους μηχανικούς και σε αυτό θα πρέπει να στηρίζονται. Τα χρήματα για τις εκτυπώσεις των φυλλαδίων μπορούν να εξοικονομηθούν, εάν δεν τυπωθεί για τον εκάστοτε μήνα το τοπικό περιοδικό. Η σημερινή τεχνολογία δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να ανακοινώσουμε οτιδήποτε ηλεκτρονικά, συνδράμοντας παράλληλα στο περιβάλλον.
III. Κάθε μέλος της ομάδας συντονισμένα θα πρέπει να συλλέξει ότι πληροφορία υπάρχει για τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, γραφεία κλπ (π.χ. πόσους μηχανικούς διαθέτει, σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται η επιχείρηση, τηλέφωνα γραφείων προσωπικού κλπ.), οτιδήποτε έχει σχέση με την ειδικότητα του, μέσω κοινής φόρμας όπου θα συμπληρώνεται. Έτσι θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για τις επιχειρήσεις.
IV. Δημιουργία πλήρους βάσης δεδομένων με τα βιογραφικά των μελών του κάθε συλλόγου και οποιαδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη για το ΓΕΕ.

Υλοποίηση
I. Ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων του κάθε συλλόγου σε μία κοινή ηλεκτρονική βάση μαζί με την βάση δεδομένων για τις επιχειρήσεις και έναρξη λειτουργίας του γραφείου ευρέσεως εργασίας. Το ΓΕΕ θα πρέπει όμως να στελεχωθεί και με τα κατάλληλα άτομα, που να γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου και των υπολογιστών. Στην περίπτωση που θα προσληφθούν κάποια άτομα θα πρέπει να προηγηθούν οι άνεργοι μηχανικοί από τις ομάδες εργασίας.

Συντήρηση Δράσης
Το ΓΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η βάση δεδομένων των μηχανικών και των επιχειρήσεων να ενημερώνεται συνεχώς και να είναι πάντα επίκαιρη. Εάν επιτευχθεί αυτό και «ισχυροποιήσει» την θέση του στον επιχειρηματικό κόσμο της τοπικής κοινωνίας, τότε θα μπορέσει και να αναπτυχθεί και εκτός νομού με ενημερωμένη βάση για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

4. Στήριξη Στην Επιχειρηματικότητα
Είναι σημαντικό οι μηχανικοί του σήμερα να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, γιατί πολλές φορές όλοι μας νιώθουμε ανασφαλείς σε κάποιο αντικείμενο της ειδικότητάς μας που δεν το γνωρίζουμε τόσο καλά. Πέρα λοιπόν από τα χρήματα που μπορεί να απαιτεί μία επιχειρηματική επένδυση, χρειάζεται και η υποστήριξη σε γνώση, σε διαφήμιση της επιχείρησης και σε προσωπικό.

Προεργασία
I. Δημιουργία ομάδων εργασίας του κάθε συλλόγου με σκοπό την συγγραφή ενός περιληπτικού εγχειριδίου, όπου θα περιλαμβάνονται εν συντομία όλων των ειδών οι μελέτες που μπορούν να συνταχθούν από την κάθε ειδικότητα.
II. Με βάση το εγχειρίδιο να επιλεγούν οι αντίστοιχοι μηχανικοί που διαθέτουν την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία και γνώση για κάθε μελέτη και να οργανωθούν οι ομάδες παρακολούθησης του κάθε σεμιναρίου

Κύριο Σχέδιο Δράσης
I. Δημιουργία ετεροχρηματοδοτούμενων ή αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων από τον κάθε σύλλογο για εκπόνηση πρότυπων μελετών σε κάθε τομέα της ειδικότητας. Το ζητούμενο για έναν ελεύθερο επαγγελματία, που θέλει να ξεκινήσει ένα γραφείο παροχής υπηρεσιών είναι η απάντηση στην εξής ερώτηση:
  • «Πως συντάσσεται μία μελέτη;»
  • «Τι παραμέτρους θα πρέπει να λάβω υπόψη για να τις εισάγω σε μία μελέτη;»
  • «Υπάρχει κάποιο πρότυπο γραφής, κάποια έτοιμη φόρμα για την μελέτη;» κ.ά.
Τα σεμινάρια θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και επί της ουσίας. Οι ομιλητές θα πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενο και να έχουν εργασιακή εμπειρία. Στο τέλος του σεμιναρίου θα πρέπει να καταρτίζεται η πρότυπη μελέτη και να μοιράζεται στους ενδιαφερόμενους μαζί με ότι άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό απαιτείται.

Υλοποίηση
I. Η παραπάνω πρόταση (4) σε συνδυασμό με την (3) θα ενισχύσουν την γνώση και την επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για κάθε μηχανικό να προχωρήσει με τις δικές του δυνάμεις και τις ικανότητες σε μία αυτοαπασχολούμενη εργασία. Εάν όχι, τουλάχιστον θα του δοθεί το ερέθισμα για μελλοντική υλοποίηση των επιχειρηματικών του σχεδίων.

Συντήρηση Δράσης
Το γραφείο ευρέσεως εργασίας, της παραπάνω πρότασης (3), θα μπορεί να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο μηχανικό και μελλοντικό επιχειρηματία – ελεύθερο επαγγελματία:
  • με την επιλογή-πρόταση των κατάλληλων συνεργατών και του προσωπικού μέσα από την ευρεία βάση δεδομένων που διαχειρίζεται,
  • να του δώσει τη λίστα με τις συναφείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό μαζί με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούν και
  • να διαφημίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις παραπάνω συναφείς επιχειρήσεις , μέσω αλληλογραφίας έντυπης και ηλεκτρονικής, ώστε να επισημοποιηθεί και να γνωστοποιηθεί η επιχειρηματική του προσπάθεια μέσα από τον κάθε τοπικό σύλλογο και το ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου