Σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας. Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να φιλοξενεί εκτός από τις ανακοινώσεις του Δ.Σ. και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τα μέλη.

Είναι μία προσπάθεια για καλύτερη και αμεσότερη ενημέρωση των συναδέλφων με τη χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο τόπο συνάντησης των Χημικών Μηχανικών της Μαγνησίας και να στηρίξουμε τα μέλη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όσοι συνάδελφοι, μέλη ή μη, θα θέλατε να αναρτήσετε κάποιο κείμενο με τις απόψεις σας , για επιστημονικά θέματα, κάποια πρόταση ή και καταγγελία, μπορείτε να στείλετε το κείμενό σας στο email του συλλόγου.

Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να ενωθείτε μαζί μας: Facebook, Linkedin, twitter

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του συλλόγου

Μαγγιώρης Δημήτρης, Πρόεδρος
Χατζηιορδάνου Πέτρος, Γραμματέας
Γεωργιάδη Αριστέα, Ταμίας
Κορώνας Ευάγγελος, Μέλος
Μπρούζγου Αγγελική, Μέλος

FORUM Χημικών Μηχανικών

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Περί Ενεργειακών Επιθεωρητών και Χημικών Μηχανικών

Διαβάζοντας το Σχέδιο του Π.Δ. προσεχτικά, διαπίστωσα δύο ενδιαφέροντα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι ΧΜ.


Το πρώτο σημείο είναι οι κατηγορίες των αδειών των Ενεργειακών Επιθεωρητών και ειδικά η άδεια Β΄τάξης.
Η άδεια Β’ τάξης αναφέρεται σε «κτίρια» ανεξαρτήτως έκτασης και χρήσης. Επειδή το μυαλό όλων μας πηγαίνει συνειρμικά στα «κτίρια» και στις αντίστοιχες ειδικότητες, εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή! Τα κτίρια που αναφέρει δεν απαιτεί να είναι μόνο κτίρια κατοικίας, αλλά κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης, που σημαίνει εκτός των άλλων και βιομηχανικά κτίρια. Εκεί οι ΧΜ, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Μηχανικών της βιομηχανίας, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατηγορία της άδειας αυτής, αναλόγως με την θέση και τα χρόνια τους στην βιομηχανία.
Έτσι, θα πρέπει να δοθεί προσοχή τι εννοούμε πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή / και επιστημονική εμπειρία σε θέματα:
  • ενεργειακών εγκαταστάσεων κτιρίων και
  • συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων
Θα περιλαμβάνει τον ΧΜ ,που είναι Τεχνικός Ασφαλείας του εργοστασίου (π.χ. έλεγχος λεβητοστασίου);
Θα περιλαμβάνει τον ΧΜ, που είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Συντήρησης του εργοστασίου (π.χ. συντήρηση και έλεγχος ενεργειακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου);

Το δεύτερο σημείο είναι η ειδική υπηρεσία Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ, για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη την οργανωτική δομή της (είναι σε κατάσταση ψήφισης και θα γίνει δημόσια διαβούλευση). Εδώ ο κεντρικός σύλλογος ΧΜ και με την συνδρομή του ΤΕΕ θα πρέπει να απαιτήσει στην ειδική αυτή υπηρεσία την συμμετοχή και της ειδικοτήτας των Χημικών Μηχανικών επειδή, όπως ανέφερα και παραπάνω, τα κτίρια στην άδεια Β’ τάξης μπορεί να είναι και βιομηχανικά και στα οποία οι ΧΜ έχουν λόγο (βλέπε χημική βιομηχανία και όχι μόνο).

Το Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ είναι σημαντικό γιατί είναι αυτό που διαχειρίζεται τα μητρώα των επιθεωρητών και στην δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να συμμετάσχουμε όσοι από εμάς έχουμε τις επισρτημονικές γνώσεις αλλά και την εμπειρία από περιπτώσεις, όπως αυτή που αφορούσε το μητρώο εισηγητών του ΕΦΕΤ (αναφορά του συναδέλφου Ν. Καραχάλιου), ώστε οι ΧΜ να μην περιθωριοποιηθούν για άλλη μια φορά.

Παρακαλώ τα σχόλια σας και τις προτάσεις σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου